Lysets Fargetemperatur (Kelvin)

Lysets fargetemperatur er grovt sagt definert ved fargen glødetråden i en glødepære vil avgi av varmestråling ved en spesifikk temperatur, målt på temperaturskalaen Kelvin.

0 Kelvin er lik -273 grader Celsius, så i en glødelampe med 3000 Kelvin fargetemperatur, vil glødetråden ha en temperatur på 2727 grader Celsius!

Da det i dag finnes andre lyskilder som ikke er basert på varmestråling slik som glødepærer, som også måles ved fargetemperatur, så oppgis disse ved en korrelert fargetemperatur som er tilpasset menneskets oppfatting av farger.
Dette gjelder for eksempel lysstoffrør og lysdioder (LED).

Fargetemperatur fungerer motsatt av den vanlige temperaturskalaen ved at jo lavere Kelvin, jo varmere er fargen, mens jo høyere, des kaldere blir fargen.

Den lavere enden av skalaen er det vi kaller "Varmt" lys.
Her finner vi oftest lyskilder slik som glødetråder og halogen i området 2000 - 4000 Kelvin, men man kan få både Xenon og LED med slike fargetemperaturer.

I senter av skalaen finner vi de vanligste fargetemperaturer vi ser på belysning med LED som lyskilde, fra 4000 - 7000 Kelvin.

4000 Kelvin oppfattes som nærmere halogen, og er varmt og behagelig kjørelys, å hjelper også å se konturer i landskap ved bruk som arbeidslys.
7000 Kelvin vil oppfattes som veldig hvitt med en blåtone i seg, og er ett kaldt, moderne lys.

De de fleste ekstralys og arbeidslys har gjerne en fargetemperatur på 5500 - 6500 Kelvin, men det finnes også lykter med varmere eller kaldere fargetemperatur.

Her er tre distinkte fargespekter merket av på Kelvin skalaen.

Varmhvit
Dagslyshvit
Kaldhvit
Forskjellen mellom 5000K og 6500K. Bildet er tatt med manuelle innstillinger for å minimere overeksponering og fremheve forskjellen. kamera-Innstillinger: ISO: 200, Eksponeringstid: 1/12000 Hvitbalanse: 5500K
Testriggen. Seeker 210 Nordic edition (5000K) og Seeker 7 (6500K)
\
Nettbutikk
Facebook
Instagram
Youtube
Søk